Как да живеем по-евтино?

Сайтовете за спестовност са пълни със съвети как веднага да намалите разходите си. Всеки от нас има дълъг списък с ненужни разходи, желание да не купува неща, които не му трябват и идеи как да си купи необходимото на най-изгодната цена. Да живеете евтино за дълъг период от време е, обаче е нещо съвсем различно. Наречете го „стратегическа пестеливост“.

Повечето хора не си поставят за цел да живеят наистина пестеливо. По-скоро се опитват да живеят в синхрон с възможности си и важните дългосрочни цели (колеж за децата, пенсиониране). Проблемът идва от непрекъснатото желание за повишаване стандарта на живот при всяка появила се възможност. Ето защо се оказва невъзможно да изградите стратегия, която да ви позволи да живеете по-добре с по-малко средства. ( Ако веднъж осъзнаете това, следването на вашите дългосрочни цели ще стане доста по-лесно).

Много от тези стратегии струват пари, което означава, че не са подходящи за хора, които имат финансови затруднения, например загуба на доходи или значителен непредвиден разход. Да живеете пестеливо, когато няма извънредна ситуация е съвсем друго. В дългосрочен план това понякога може да изисква да похарчите повече предварително, което в последствие да доведе до дългосрочно спестяване. Доста от съветите са очевидни, но е хубаво да ги подредим и да видим какво ще се получи.

Стратегии:

1. Купувайте неща, които издържат по-дълго време. Това ще ви спести пари, защото не е необходимо да ги подменяте често. Това също повишава вашия стандарт на живот, защото най-често повечето такива продукти са с по-високо качество.

2. Купувайте артикули, които ще ви спестят бъдещи разходи. Неща като изолационни ленти, домакински уреди от висок енергиен клас, икономични автомобили, малък мотоциклет или велосипед, който може да ви спести бъдещи разходи за гориво. Редовната поддръжка ще спести бъдещи разходи за ремонт, също както профилактичните прегледи ще намалят здравните ви разходи. Инвестициите в инструменти, книги и уроци, които ви научават как сами да изработите (или поправите) нещо свое могат да спестят още бъдещи разходи.

3. Запасявайте се по време на разпродажби. Това спестява пари, защото купувате продуктите на по-ниска цена. Това също повишава стандарта ви на живот, защото не е необходимо да хуквате до магазина, ако ви потрябва нещо (или да решите, че можете и без него, ако го нямате).

4. Купувайте неща, които ще ви донесат пари. Това означава например, да инвестирате в акции и облигации, които ще ви донесат дивиденти, но само ако наистина знаете какво правите.

5. Грижете се за вещите си. Това е непосредствено свързано с купуването на качествени продукти, но тази идея не се подкрепя от обществото в наши дни. Трудно е да намерите неща, които издържат дълго, защото нарочно са направени да се чупят. И все пак, въпреки планираното им излизане от употреба, повечето неща издържат по-дълго, ако се използват внимателно, а други успешно могат да се поправят (или да продължат да ви служат, макар и временно, дори и с лека повреда).

Най-добрите практики

Когато силно желаете да си купите нещо, лесно може да се заблудите, че тази покупка по някакъв начин ще ви спести пари в дългосрочен план. (Като например мисълта, че едно домашно кино ще се изплати по-бързо,  като спестявате от билети за кино или че картата ви за фитнес ще ви излезе по-евтино, защото ще спестите от сърдечни операции). За да избегнете този капан просто трябва да бъдете честен със себе си. За тази цел, предлагаме няколко практични съвета:

Анализирайте постоянните си разходи. Едно средностатистическо домакинство има постоянни разходи, фиксирани за определено време — едногодишен лизингов договор, двугодишен договор с мобилен оператор, заем за кола за няколко години, ипотека на дома за 10 или 30 години. Често можете да постигнете по-добра сделка, ако се ангажирате с по-дългосрочен период на изплащане. Съвкупността от подобни сделки прави живота ви по-евтин. И все пак не е зле добре да помислите, преди да купите нещо на разсрочено плащане или друго, което изисква застраховка, хранене или поддръжка (освен, ако можете сами да го поддържате).
Колкото повече постоянни разходи имате, толкова по-малко домакински разноски можете да поемете и следователно ще ви бъде изключително трудно да се справите с някой неочакван извънреден харч.

Отучете се да вършите сами всичко. Ако целта ви е постигането на възможно най-високия стандарт на живот, то вие трябва да влагате всичките си усилия и енергия в работата си, за да спечелите колкото можете повече. Тогава за времето, което ще ви отнеме да смените маслото на колата си бихте могли да спечелите много повече от достатъчно, за да си позволите да платите на някой друг да свърши това вместо вас.
За времето, което ще ви отнеме да засадите една зеленчуковата градина, можете да спечелите достатъчно да изкупите всички зеленчуци, които ви трябват за през лятото.

И все пак, ниските разходи изискват по-малко харчене. Ако продължавате да харчите, както обикновено, нищо от гореспоменатото няма да има желания ефект. От друга страна има и такива възможности, който да ви позволят да похарчите малко повече в началото или да поемете по-дългосрочен разход и това в последствие да ви спести пари.

Ключът към евтиния живот в дългосрочен план, се крие в това да изчислите кой вариант ви спестява най-много и разбира се, след това да предприемете стъпки в тази посока, за да го осъществите.

Снимка: Flickr.com – photon_de

Ако статията ви е харесала можете да я споделите:

Сподели своето мнение