Как заемът от приятели пречи на взаимоотношенията ви?

Колко приятелства сте загубили (или сте били на косъм да разрушите) заради пари? Ако ви е трудно да подхванете финансовата тема, тогава как ще се справите с неудобството, което ви очаква, ако поискате заем от приятел?

Всички сме изпадали в подобна ситуация (и сме били и от двете страни): приятел ви иска 20 лв. на заем, но изглежда все не му остават излишни 20 лв., за да ви ги върне или се прави, че е забравил всеки път, когато ви види. Месеци по-късно, когато той демонстративно си плаща 4-та бира, без да се сеща да ви върне дължимото, дълго назрявалото във вас недоволство избухва.
Приятелят ви може би отдавна е забравил, че има да ви връща и въпреки че веднага ви подава 20-те лева, щетите вече са нанесени. Приятелство ви е изправено пред криза на доверие, която едва ли ще успеете да преодолеете.

В този случай 20 лв. е сравнително малка сума за заем, за която лесно можете да забравите и да си простите. Но какво би станало, ако сумата не беше 20 лв., а 200 лв. или дори 2000 лв., или пък повече? Какво напрежение ще се появи между вас в резултат на невърнатия заем?

Взимането на заем от приятели може да подсили редица несъответствия, които ако го нямаше заема, не биха имали значение:

• Подчертава финансовите различия между приятелите;
• Поражда чувство на задължение в отношенията;
• Възможно е една от страните (която и да е тя) да не възприеме заема на сериозно и да  не се отнесе с нужното внимание.

Как да избегнете проблемите?

Възможно ли е да вземете заем от приятел, без това да компрометира приятелството ви. Следват няколко въпроса, които всяка една от страните трябва си зададе, за да определи дали ако приеме предложението за заем ще му се отрази като минаване през минно поле или напротив като разходка в парка.

Въпроси към заемодателя:

•    Дали въпросната сума е голяма за вас?
•    Какво друго бихте направили с тези пари, ако не трябваше да ги давате на  приятел?
•    Защо приятелят ви моли именно вас за тези пари и защо не се е обърнал към  някой друг (или към банката).
•    Ще сключите ли официален договор за заем и ще му наложите ли законовата лихва?
•    Как ще събирате вноските за заема?
•    Какво ще направите, ако приятелят ви помоли за разбиране и отсрочка?
•    Как мислите, че заемът ще се отрази на вашето приятелство по време и след даването на парите?

Въпроси към заемополучателя:

•    Защо искате пари точно от този ваш приятел?
•    Защо не минахте през установения ред на кредитиране?
•    Как точно смятате да изплатите заема?
•    Какво ще стане с приятелството ви, ако се случи нещо неочаквано и пропуснете вноска по заема?
•    Как ще се промени живота ви в резултат на отпуснатите пари?
•    Струва ли си евентуално да разрушите приятелството си, заради тези пари?
•    Смятате ли, че вашият приятел ще добави ненужни условия към заема?

Откажете

Една от причините, поради която много приятелства се провалят, е именно заради заем. Много по-лесно е да кажеш „да”, отколкото „не” в очите на приятел. Въпреки че инстинкт ви подсказва, че приятеля ви е недотам платежоспособен, вие искате да вярвате, че той няма да ви подведе нарочно и че накрая нещата ще се развият благоприятно за всички. Затова предпочитате да си спестите стреса и неудобството от отказа.

И все пак, в крайна сметка е по-лесно да се изправите срещу временния дискомфорт като откажете на молбата за заем, отколкото да водите тежки разговори, до които неминуемо ще се стигне, ако отпуснете заема. Повечето приятели ще разберат отказа ви, въпреки първоначалното им недоволство.

Не питайте

Ако вие сте този, който има нужда от пари и имате и друг начин да ги намерите (освен от приятели), може да си спестите доста неприятности като просто не повдигате въпроса. Дори и да сте дисциплинирани и да плащате редовно вноските си, вероятно отношенията ви ще пострадат, тъй като между вас ще стои заемът. Сигурно ще изпитвате същото чувство на неудобство, все едно приятелят ви плаща сметките всеки път, когато излезете заедно (дори и да е по-богат и да може да си го позволи). Ще се появят невидими правила, които ще се отразят негативно на взаимоотношения ви.

Губили ли сте приятел заради пари, може би сте преживели ужасна история давайки пари. Или обратното, имате хубави спомени от даване на приятелски заем, ако е така как избегнахте проблемите?

Снимка: Flickr: Nist6ss

Ако статията ви е харесала можете да я споделите:

Сподели своето мнение