Карнавалът във Венеция – Как е възникнал и кога се провежда?

от на декември 3, 2015
в Туризъм

Карнавал Венеция

Карнавалът във Венеция или както го наричат италианците Carnevale di Venezia е ежегоден фестивал, който се провежда във Венеция, Италия. Карнавалът завършва с началото на Великия пост. Фестивалът е световноизвестен със своите сложни и красиви маски.

Казва се, че Карнавалът във Венеция води началото си още от далечната 1162г., когато след значима победа на Венецианската империя хората започнали да се събират и да танцуват на площад Сан Марко. Започнал тогава, карнавалът става официален по време на Ренесанса. През 17-ти век бароковият карнавал е бил начин да се спаси имиджа на Венеция пред света. Това остава много популярно и през 18-ти век. Карнавалът давал на хората волности и наслада, но също така е бил използван и за защита на хората от страданиятаи притесненията, свързани с настоящето и бъдещето на Венеция. През 1797г. при управлението на Краля на Австрия, карнавала във Венеция бива обявен за незаконен и използването на маски бива строго забранено. Карнавалът се появявал неколкократно за кратки периоди през 19-ти век.

След дълго отсъствие, карнавалът се завръща през 1979г. Италианското правителство решава да върне историята и културата на Венеция и иска да използва традиционния карнавал като център на своите усилия. Повторното създаване на маски започва като надпревара между някои венециански студенти във връзка с развитието на туристическия бранш. Днес, около 3 милиона посетители идват до Венеция всяка година за Карнавала. Едно от най-важните събития на Карнавала във Венеция  е конкурса за la maschera più bella („най-красивата маска“), поставен в последния уикенд на Карнавала и оцененяван от жури от международни модни дизайнери.

Има няколко различни стилове маски, които се носят на Карнавала във Венеция, като някои от тях дори са идентифицирани с имена. Най-популярните са Bauta, Colombina, Medico della peste, Moretta/Servetta muta, Volto (Larva), Pantalone, Arlecchino и Zanni.

През 2016г. каранавалът ще се проведе в периода от 23 Януари до 9 Февруари. Станете част от това събитие. Вижте нашите изгодни оферти за Карнавала във Венеция, а също така и останалите оферти за Венеция за останалите периоди на годината.

Ако статията ви е харесала можете да я споделите:

Сподели своето мнение