32 прости начина за пилеене на пари

Как управлявате парите си? Контролирате ли всичко или харчите малко повече, отколкото трябва? И така, ако искате да пропилеете още повече от вашите пари, този списък ще ви помогне да изпразните банковата си сметка за половината време, което обикновено ви е нужно затова. Наслаждавайте се! Залагайте в Лас Вегас. Разбира се, има и късметлии. Но повечето от нас профукват пачки и си тръгват оттам с чувството на безотговорни идиоти.

1. Пазарувайте гладни. Ще се изумите като видите колко повече храна от обикновено сте сложили в количката.

2. Изтеглете повече пари от банкомата, отколкото ви трябват. Ако изтеглите 20 лв., ще похарчите 20. Ако дръпнете 40 лв. и те ще се изпарят също толкова бързо.

3. Плащайте сметките си със закъснение. Това ще глътне сериозна сума под формата на такси за просрочване, ще изяде скока на лихвения ви процент и дори понякога може да срине кредитния ви рейтинг.

4. Дайте заем на познати, които сте сигурни, че няма да ви го върнат, дори и да се кълнат в обратното.

5. Не обикаляйте по магазините, докато пазарувате. Почти сигурно е, че първият срещнат няма да предлага най-изгодните цени.

6. Не пазарувайте онлайн. Магазините по търговската улица имат доста месечни разходи и ще ви ги прехвърлят на вас чрез надценките на продуктите си.

7. Отидете на панаир или карнавал и купете от концесионен щанд семейния обяд. Дайте 8 лв. за хотдог, 4 лв. за кока-кола и ги умножете по броя на членовете на семейството ви.

8. Пуснете 1 лв. в кран – автоматите, които ви изкушават с големи плюшени играчки. Не е изключено да имате късмет… но само след като похарчите два пъти повече това, което струва глупавата играчка.

9. Никога не проверявайте по два пъти размерите, когато майсторите нещо „направи си сам”. Така със сигурност ще направите най-малко една голяма грешка и ще се наложи отново да купувате същите материали.

10. Купете си храна и я оставете в дъното на хладилника или в „отделението за плодове и зеленчуци “ и забравете за нея. След няколко седмици, можете спокойно да я изхвърлите на боклука. Пари хвърлени на вятъра.

11. Станете напълно дезорганизирани и разсеяни. Нямате представа колко бързо ще похарчите пари, ако купувате неща, които вече имате или ако не можете да намерите книгите от библиотеката, които би трябвало да сте върнали преди три месеца.

12. Не обръщайте внимание на промоционалните оферти и купоните за намаление. Защо да плащате 3 лв. за един артикул, когато можете спокойно да дадете – 5 лв.?

13. Закарайте колата си за смяна на маслото и не спирайте до там, а направите и ремонтите, които ви „препоръчат“. Веднъж отидох за смяна на маслото, а те искаха да сменят и четирите накладки на спирачките ми, не подозирайки, че колата има индикаторна лампа, която показва кога е време затова. Освен това не знаеха, че тъстът ми е механик.

14. Използвайте кредитните си карти, без да изплащате целия баланс всеки месец. Ще си навлечете тлъсти лихвени проценти.

15. Летете в първа класа. Ще стигнете до вашата дестинация по същото време, както приятелите, седящи няколко реда зад вас, но ще платите значително по-скъпо за малко повече пространство за краката и по-хубава храна.

16. Никога не четете договори, ама никога. След време ще бъдете изненадани от всевъзможни такси и санкции. И то напълно законно, защото съзнателно сте се подписали на пунктирана линия, така че сте длъжни да платите всичко… не е изключено дори да загубите дома си, ставайки гарант по някой заем.

17. Купете си едногодишна карта за фитнес, използвайте я веднъж и после си стойте у вас до края на годината и гледайте телевизия.

18. Купувайте неща в големи количества, които никога няма да успеете да използвате или изконсумирате, преди да им изтече срокът на годност.

19. Пушете. Ако пушите по един пакет на ден, буквално ще изгорите над 2000 лв. на година.

20. Не обръщайте внимание на отлично функциониращата си кафе машина вкъщи и на път към службата с колата се отбийте в някое скъпо кафене за двойно кафе с бита сметана и захар. Това е лесен начин да изгърмите до 5 лв. за нещо, което би трябвало да ви струва стотинки.

21. Изхвърляйте остатъците. Независимо дали са от домашно приготвената храна или от заведение, просто ги оставете в хладилника, завити във фолио и седмица по-късно ги пуснете директно в кофата за боклук.

22. Купувайте високооктанов бензин. Компютърът на съвременния ви автомобил ще нагоди запалването и мощността на двигателя му спрямо качеството на горивото. Това ще ви позволи да използвате и по-евтин нискооктанов бензин, но защо е нужно да се възползвате от това?

23. Купувайте пакети с „бейби моркови.“ Всъщност, в тях има нарязани на хапки големи моркови, но вие разбира се сте твърде заети, за да си ги режете сами?

24. А и още нещо, защо да спазвате ограниченията за скоростта? Ще получите голяма глоба и ще ви отнемат няколко точки от книжката, само защото сте искали да стигнете с няколко минути по-рано.

25. Никога не следете банковите си сметки. По този начин все някога ще получите една прекрасна голяма такса за неразрешен овърдрафт.

26. Не полагайте грижи за зъбите си и пропускайте стоматологичните прегледи и почиствания. Може и да спестите малко пари в началото, но не се тревожете… зъболекарските такси ще започнат да валят, когато устата ви заприлича и замирише на бунище.

27. Не се пазарете. Било то за една торба ябълки на пазара или при покупка на нов дом. Просто приеме цената, която ви предложат първоначално и се примирете.

28. Играйте тото. Разбира се, съществува приблизително 1 на 120 000 000 шанс да спечелите джакпота, но това е твърде малко вероятно. Дори шансовете ви да спечелите мизерни /нищожни/ 10 лв. са 1 към 35. Все едно, че със затворени очи бъркате в торба, в която има една бяла и 34 червени топки и вадите бялата … Да, почти невъзможно.

29. Никога не спорете за съмнителна такса или сметка. Дори и да имате известни подозрения, нека ресторантът, магазинът за хранителни стоки, кабелната телевизия, телефонната компания или друга мегакорпорация да задържат парите ви. Те се нуждаят от тях за всички заведени срещу тях съдебни дела.

30. Купувайте всичко марково. Да, вярно, че много от марковите магазини опаковат отново продуктите си на по-ниски цени, но защо да плащате по-малко?

31. Купете си нова кола. Тя губи около 20% от стойността си от мига, в който я изкарате от автокъщата.

32. Не изключвайте осветлението и другите електрически уреди. Дръжте ги включени, дори когато не сте си вкъщи. Това би трябвало да увеличи значително сметка ви за ток.

Източник на снимка: Flickr : Zach Heller Photgraphy

Ако статията ви е харесала можете да я споделите:

Сподели своето мнение