5 невидими разхода, които вредят на портфейла ви

Когато видим, че на две места да се продават еднакви продукти на различни цени е много лесно да преценим кой от тях е по-евтин, но има и скрити разходи като времето и парите, които губим докато стигнем до съответния магазин и това в крайна сметка определя коя стока наистина излиза по-евтино. Понякога от нашия избор произлизат разходи, за които дори не подозираме, но така или иначе ги плащаме. Ето някой от тях, които си струва да вземете под внимание.

1. Пребиването в кръга на материалисти
Дали подтикнати от социалното неравенство, или защото е престижно много хора се стремят към това, обаче пребиваването в кръга на приятели материалисти не би могло да подпомогне спестовните ви намерения. Може би не е редно от моя страна да ви съветвам да избягвате приятели, които имат навика да харчат, но ако средата в която се движат децата ви им влияе негативно, какво бихте предпочели?

2. Пазаруването в големи количества.
Вероятно редовно ви убеждават, че пазаруването на големи разфасовки е на сметка, но в действителност купуването на големи количества често се оказва неизгодно. Чудесен пример затова са лекарствата. Ако не можете да изпиете всичките 200 хапчета от шишето преди срока им да изтече, защо е нужно да избирате (да се хвърляте на) по-голямата опаковка?

3. Изяждането на всичко сервирано в чинията ви.
Причината, поради която някои от ресторантите предлагат по-големи порции от някои особено нездравословни храни, е че искат да ви заблудят, че голямата порция си струва парите (дава илюзия за стойност). В края на краищата, винаги можете да си вземете остатъка за вкъщи. В действителност обаче, се получава, така че колкото храна ви е сервирана, толкова ще изядете. А колкото повече ядете, толкова повече ще ви се яде, защото корема ви се разширява и тялото ви свиква с по-големия обем на прием. Да не говорим, че най-вероятно ще натрупате излишни килограми, които ще ви докарат още разходи в резултат от влошеното ви здравословно състояние.

4. Минаването на тарифен план, който да ви предпази и от възможно най-лошия сценарий.
Сигурно имате мобилен телефон и никога не успявате да използвате докрай заявените минути, защото се страхувате да не надвишите лимита си? По-скъпо ли ще ви излезе, ако плащате по-ниска месечна такса за предплатен тарифен план за мобилния си телефон, дори и да плащате от време на време за изговорените над лимита минути? Да допуснем например, че спестявате по 10 лв. на месец, защото сте избрали по-евтин тарифен план, ако ви се случи да платите допълнително два пъти годишно по 8 лв. за надвишаване на лимита, то пак си заслужава да предпочетете него.

5. Криворазбраната лоялност.
Дали вашата преданост не ви излиза скъпо? Едно е да бъдете лоялен към работодателя си, който ви е осигурил работа, когато най-много сте се нуждаели от нея, а съвсем друго е да продължите да използвате скъпоструващ продукт единствено, защото досега винаги сте му били „верни” и сте си купували само него. Не позволявайте на цялото това говорене за лоялност да се превръща в извинение за вашия мързел. На пазара непрекъснато се появяват нови и нови продукти, услуги и фирми. Експериментирането всъщност може да бъде доста забавно и дори да се окаже по-изгодно, тъй като откривате все по-нови, по-добри и по-евтини алтернативи.

Ако статията ви е харесала можете да я споделите:

Сподели своето мнение