5 от хижите с най-изумителна гледка в България

 

5 от хижите с най-изумителна гледка в България

Безспорно, българската природа притежава красота, която не се вписва в никакви класации. Безбройни са кътчетата с магически чар и обаяние, които ни пренасят в други светове и ни карат да забравим всичките си проблеми. Чувството да си на такова място е невероятно, а очарователните малки хижи са безценно богатство за всички нас.

1. Хижа „Ехо“

Намира се при седловината Железната врата, в югозападният склон на връх Кавладан на 1645 метра надморска височина. В близост до нея се издига най-високият връх в Тетевенския балкан – вр. Вежен 2198 м. На 4.30 часа е от местността Беклемето, а походът към нея е истинско удоволствие за сетивата. Величествени гледки, аромат на дървета и билки, диви коне и безкрайна зеленина – всичко това връща човека към естественото му състояние на хармония с природата и света.

Местата, които хожата предлага са около 50.

2. Хижа „Козя стена“

По пътя за Хижа Ехо, няма как да подминете, да не не се спрете при Хижа Козя Стена. Тя се намира на 2 часа път от Беклемето в  посока хижа Ехо. Къщичката сякаш е „кацнала“ на скалата в местността Хайдук чешма на 1562 м. надморска височина. Гледката, която се разкрива към Троянския буквално оставя без дъх всеки, който има щастието да я зърне.

Хижата е голяма -в нея има около 100 места.

3. Хижа „Мальовица“

Сега се пренасяме в Рила. Хижата се намира близо до връх Мальовица. Местността е романтична, макар и понякога усойна. Разположена е на височина 1960 м в долината на река Мальовица. В близост до хижата има ски-писта с влек. Погледната от високо постройката изглежда миниатюрна в сравнение с пейзажа. Днес там има две постройки –  старата  и новата хижа, както и бунгала, които могат д съберат общо над 125 души. Новата хижа е обновена, санитарните възли са вътре, за разлика от бунгалата и старата постройка.

4. Заслон Тевно езеро

Постройката е сгушена съвсем близо до Тевно езеро и събира 30 души. Тя е заобиколена отвсякъде с високи остри скали и тъй като е доста нависоко в Пирин, няма богата растителност, която да смущава семплия и суров пейзаж на планината. Самото езеро е бисера на гледката, благодатно за снимки или просто за почивка край него, Тевно езеро е абсолютно очарователно. Пътят нагоре обаче никак не е лесен. Маршрутите са : от Банско- през х.Демяница и веригата седловини Мозговишка порта, което отнема 7 часа или по – краткия маршрут от 3 часа- от х. Безбог, като до там се качите с лифта.

5. Хижа „Седемте езреа“

Всъщност, хижите са две – Стара и Нова. Новата хижа се намира точно след лифта тръгващ в хижа Пионерска, а Старата на около 40-тина минути пеш в посока Рибното Езеро. Надморската височина там е над 2100 метра. И двете  имат своите предимства от гледна точка на разкриващия се пейзаж. Старата е скътана в ниското, буквално на 5 минути от езерото. Сутрешните лъчи огряват надвисналите върхове, а самото езеро е потопено във водни изпарения. Новата хижа пък предлага  огромна панорамна гледка. Тя функционира като хотел и е по-често посещавана отколкото другата хижа.

Източник: Кмета

Виж изгодните ни предложения за почивка на планина.

Ако статията ви е харесала можете да я споделите:

Сподели своето мнение